Tarif: Nasi Goreng

Pazar, Kasım 23, 2014

Merhaba



Bazen yemek fotografı paylaşınca yorumlarda ya da maille tarif soran oluyor.  Açıkcası başka bloglarda da rahatlıkla bulunabilecek tarifler paylaşmayı biraz zaman kaybı olarak görüyorum. Çok fazla türkçe tarifine ulaşma imkanı olmadıgını düşündüğüm için 'nasi goreng' tarifini paylaşmak istedim. 

Yıllardır benim düzenli olarak yaptıgım, bizim evde çok çok sevilen bir yemek bu. Nasi yediğimizi söyleyince oğlanları bir çoşku sarıyor büyüklü küçüklü:) Nasi goreng bir endonez yemeği, kızarmış pirinç demek. Çin usulü fried rice'a göre daha baharatlı ve aromalı. 



2 parça tavuk göğsü
1 su bardağı pirinç ( tercihen haşlanınca lapalaşmayıp tane kalacak bir çeşit)
3-4 havuç 
1 küçük pırasanın beyaz kısımları
1 soğan
1/4 küçük beyaz lahana
3-4 cm kadar taze zencefil
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
1 çay kaşığı tarissi
2 kaşık pirinç sirkesi
2 kaşık soya sosu
2 kaşık ketjap manis ya da tatlı soya sosu
2 kaşık oyster sosu 
1 kaşık sambal oelek ya da başka bir sambal (acı olsun)
1 paket satay sos (ev yapımı daha güzel oluyor, internette çok tarif var ama bu kez ben hazır aldım)
1 tablet tavuk bulyon (opsiyonel)


Önce bulyonu erittiğimiz 1 litre kadar kaynar suda pirinci haşlıyoruz. Çok haşlanıp ezilmemesine özen gösteriyoruz. Haşlanınca süzüp kenara soğumaya alıyoruz. Iyice soğumuş olması önemli. Yapışmasın diye arada bir çatalla havalandırmak iyi oluyor.


Sonrasında sebzeleri küçük küpler halinde kesme işlemi var. 


2-3 kaşık dilediğiniz sıvı yağı (ben kişisel olarak zeytinyağı kullanıyorum ama aslında susam yağı daha makbül) boş şekilde iyice ısıttıgımız bir wok tavaya alıp soğan, zencefilin yarısı ve havucu yüksek ateşte çevirmeye başlıyoruz.


Onlar kavrulurken diğer malzemeleri hazır ediyoruz. Tavuklar büyük sebzeler küçük küçük doğranıp sıraya geçiyorlar.


Başka bir tencerede 2-3 kaşık yağ, tavuklar ve zencefilin diğer yarısını yine yüksek ateşte kavurmaya alıyoruz. Kapağını kapatmıyoruz ve altını kısmıyoruz. Amacımız kavurmak, suyunu bırakıp haşlamaya dönmesi değil.


Soğan ve havuç biraz yumuşayınca pırasa ve lahanaları ekleyip bir iki çeviriyoruz. Ardından satay sos hariç tüm baharatlar ve sosları ekleyip 3-4 dakika daha kavuruyoruz.


Sebzeler kavrulunca ateşi söndürüp azıcık ilk sıcaklığının geçmesini bekliyoruz.


Ardından soğuttugumuz pirinçleri ekleyip havalandırarak karıştırıyoruz.

Diğer tarafta iyice kavrulan tavukların içine bir paket satay sosu ekleyip sos ısınacak kadar bekleyip ateşten alıyoruz. Bir tabağa biraz kızarmış pirinçten, biraz satay soslu tavuktan, garnitür olarak da salatalık turşusu ekleyip afiyetle yiyoruz.

Denerseniz umarım siz de bizim kadar seversiniz.

Şimdiden iyi haftalar.

You Might Also Like

3 yorum

  1. Bu tarz lezzetleri çok seviyorum en yakın zamanda denemek istiyorum. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Sambal eolek az once tesadufen markette onuma cikti :) ama diger soslarin isimleri aklimda kalmadigindan alamadim maalesef. En kisa zamanda eksikleri giderip haftasonu esime surpriz yapmaliyim :))))

    YanıtlaSil
  3. Kac gunlerdir aklmidan cikmadi bu tarif. Bugun yaptim sonunda :)))) Harika oldu ! :) soya soslari tatli kasigiyla miydi bilmiyorum. Ama fazla olur endisesiyle ikiser tatli kasigi kullandim.

    Tarif icin cok cok cook tesekkurler :))

    YanıtlaSil

Labels